EKO HODOWLA

Ekologiczna hodowla z myślą o jutrze

RYBY MAJĄ SIĘ U NAS DOBRZE

Nasza EKO hodowla zapewnia dużo miejsca i naturalne otoczenie, w której ryby mogą swobodnie żyć i dorastać. Naturalna dieta oparta na paszach od lokalnych rolników wspomaga ich zdrowy wzrost, a stała opieka weterynaryjna gwarantuje, że ryby są zadbane i zdrowe.

GDZIE ŻYJĄ NASZE RYBY?

Ryby w Krzywej Górze mają dla siebie aż 13 stawów. Łączna ich powierzchnia to aż 320 hektarów. Każdy ze stawów ma swoją nazwę i pełni ważną rolę w EKO hodowli, a także stwarza niepowtarzalne warunki dla rozwoju naturalnych ekosystemów.

CZY WSZYSTKIE RYBY PŁYWAJĄ RAZEM?

Nie, tylko rybi rówieśnicy i to tego samego gatunku. Ponadto większe ryby pływają w większych i głębszych stawach. Młode muszą do tego dorosnąć – na samym początku pływają w stawach narybkowych.

CO JEDZĄ NASZE RYBY?

Gdy ryby są głodne, polegają na zasobach dostępnych w środowisku naturalnym. Mają swobodny dostęp do różnych form pożywienia, które oferuje im przyroda. Młode karpiki głównie żywią się planktonem, podczas gdy starsze osobniki szukają większych źródeł pokarmu. Ryby drapieżne lubią polować przy dnie stawów. Nie przeszkadzamy im w tym, ponieważ to część ich naturalnej podstawowej diety. Jednak gdy potrzebują dodatkowego pokarmu, szczególnie ryby rosnące, dostarczamy im organiczne pasze. Które nie zawierają sztucznych dodatków, antybiotyków ani hormonów wzrostu, czy GMO. Skąd to wiemy?

U nas ryby są karmione dietą opartą wyłącznie o pasze własnej produkcji.

JAK DŁUGO ROSNĄ NASZE RYBY?

Nim trafią do sprzedaży, nasze ryby dorastają przez minimum 3 lata. Dojrzewają naturalnie, każda w swoim własnym tempie.

CZYM JEST EKOLOGICZNA HODOWLA?

Ekologiczna hodowla kładzie nacisk na naturalne i przyjazne dla środowiska praktyki hodowlane. Stara się zachować biologiczny cykl życia ryb oraz ich zrównoważoną dietę.

Minimalizuje wpływ na ekosystem wodny. W przeciwieństwie do konwencjonalnej hodowli, która może polegać na bardzo intensywnym, eksploatującym przyrodę, podejściu.

Karp w winie, piwie czy galarecie?

A może z cytryną, ziołami lub warzywami?

Czym EKO hodowla różni się od innych?

1. Środowiskiem

✔️ W naszej ekologicznej hodowli stawiamy nacisk na minimalizację wpływu na środowisko. Unikamy stosowania sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Hodowla opiera się na zasadach organicznego rolnictwa, zachowując naturalny cykl biologiczny w zbiorniku.

W konwencjonalnej hodowli karpia często stosuje się nawozy chemiczne, sztuczne pasze i hormony w celu zwiększenia wzrostu ryb oraz zwalczania chorób. To może prowadzić do zanieczyszczenia wód i negatywnego wpływu na ekosystemy wodne, a także jakość mięsa.

2. Jakością pasz

✔️ Stosujemy naturalne i organiczne pasze, które nie zawierają sztucznych dodatków, antybiotyków ani hormonów wzrostu, czy GMO. Ryby są karmione dietą opartą o naturalne pasze własnej produkcji.

W konwencjonalnej hodowli często używa się komercyjnych pasz, które mogą zawierać antybiotyki, hormony wzrostu i chemiczne dodatki, aby przyspieszyć wzrost ryb. Co oczywiście wpływa niekorzystnie na jakość mięsa i dobrostan zwierząt.

3. Stosowaniem chemikaliów

✔️ W naszej hodowli unikamy stosowania chemicznych środków ochrony roślin, leków i antybiotyków. Stawiamy na naturalne metody zapobiegania chorobom i utrzymania zdrowia ryb, które nadzorowane są stale przez weterynarzy.

W konwencjonalnej hodowli często stosowane są antybiotyki oraz leki w celu zwalczania, a nawet prewencji infekcji i chorób ryb.

4. Gęstość zbiorników

✔️ W naszej hodowli zmniejszamy gęstość zarybienia w zbiornikach, co pomaga uniknąć stresu i chorób u zwierząt oraz zanieczyszczenia wody.

W konwencjonalnej hodowli ryby mogą być trzymane w większych zagęszczeniach, co może prowadzić do problemów zdrowotnych i zanieczyszczenia wody.